Seuraavaksi vuorossa omien tietojen tarkastelu hakukoneen avulla. Käytin hakukoneena Googlea.

1) Mitä minusta löytyi?

Ensimmäinen havainto kirjoittaessani nimeni (etu- ja sukunimi) Googleen, miten monta samannimistä onkaan olemassa! Koska samannimisiä on monia, Facebook-sivujen ehdotuksista yksikään ei ollut minun omani. Minusta löytyi LinkedIn-profiilini, työnantajayritykseni tekemä blogipostaus ja kotisivut, jossa ovat työyhteystietoni sekä omistamani kaviokkaan omistustiedot.

2) Tietojen oikeellisuus

Pidän minusta löytämiäni tietoja, joskin vähäisiä, oikeina.

3) Kuinka voin vaikuttaa siihen, mitä tietoja minusta on saatavilla?

Kuten vähäisten tietojen löytymisen perusteella voidaan ajatella, olen aina pyrkinyt olemaan tarkka ja tarkkaavainen Internetin maailmassa sekä hyödyntäessäni ja käyttäessäni sosiaalisen median sovelluksia. Aion jatkaa samoilla linjoilla tulevaisuudessakin.

4) Tietojen poistaminen verkosta?

Ajattelen, että omiin tietoihin myöhemmin vaikuttaminen ja poistaminen ovat haasteellista, ei kuitenkaan mahdotonta. Koska nämä vaativat myöhemmin erillisiä toimenpiteita, on mielestäni entistä parempi miettiä kaksi kertaa ennen tietojen ym. jakamista, että haluanko todella toimia tällä tavoin ja ymmärtää mahdolliset haittavaikutukset. Koska minusta ei löytynyt väärää ja/tai liiallista tietoa Googlen avulla, en koe tarpeelliseksi tällä hetkellä poistaa tietojani.

Digitaalisen identiteetin muodostuminen

Nyt syventyessä ja pohtiessani digitaalisen identiteetin muodostumista pidän sitä jokseenkin tavoiteltuna illuusiona, joka voi todellisuudessa olla hyvinkin raadollinen ja koitui jollain tavoin kohtaloksi tai haitaksi, jos realiteetit eivät ole osa muodostamista. Koska pidän itseäni enemmän järki- kuin tunneihmisenä niin välittynee tämä ajatuksistani tämän aihealueen suhteen. Koska kaikella on aina kaksi puolta ja tulkinnan mahdollisuus, tämä korostunee jollain tasolla helpommin manipuloinnissa ja mahdollisten väärinymmärrysten syntymisessä. Karua, mutta totta! Tekstillä tai kuvalla on voinut ollut hyvä tarkoitusperä, kirjoitusmuoto ja -asu, mutta siltikin siitä on mahdollisuus vääntää ja kääntää jotain ihan muuta kuin mitä sen oli tarkoitus viestiä. No miksi? No mielestäni siksi, että maailma koostuu erilaisista ihmisistä ja yhteisöistä ym. joita ohjaavat eri arvot, kulttuurit, usko tai kärjistetysti ihmistyypit ja jopa kateus. Nämä ovat mielestäni asioita, joita olisi hyvä pohtia erilaisten profiilien muodostamisessa ja siitä, mitä sisältöä haluaa oman profiilin avulla tuottaa.

Siitä kuuluuko julkisuuden henkilön, poliitikon tai kenenkä tahansa muun tietojen löytyä välttämättä sosiaalisesta mediasta on jokseenkin mielestäni makuasia, josta ei voi kiistellä. Henkilökohtaisesti olen sitä mieltä, että tämän pitäisi saada kunkin henkilön oma valinta sekä lisäksi hänellä pitäisi itsellään olla mahdollisuus vaikuttaa siihen mitä tietoja julkisesti jaetaan eli rajaamaan tietoja haluamallaan tavalla. Sitä onko tuo (enää?) mahdollista, en uskalla ottaa kantaa.